Erken Doğum Nedir?

Preterm doğuma erken doğum denir. Preterm doğum, gebeliğin 36. haftasından önce veya 36. gebelik haftasından önce doğumu ifade eder.

Bu bebeklerin doğum ağırlığı düşüktür. Prematüre bir bebek sadece ağırlık olarak değil, organ gelişimi açısından da olgunlaşmamıştır. Prematüre bebeklerin akciğerleri tam olarak gelişmediği için yoğun bakımda kalma olasılıkları daha yüksektir. Bebek erken doğarsa, bebek ölebilir. Erken doğumdan şüpheleniliyorsa önlenebilir.

Çoğu durumda doğum kendiliğinden gerçekleşir ancak bazı anneler ve/veya bebeklerde risk durumu varsa doktorun isteği üzerine doğum tarihi belirtilebilir.

Erken doğumun birçok nedeni vardır. Onlardan bazıları;
– çoğul gebelikler.
– polihidramnios (çocuğun sıvısı normalden fazladır).
– genital enfeksiyon.
– plasenta öncesi dönem.
– bakteri.
– anemi
Sigara içmek gibi nedenlerle spontan erken doğum meydana gelebilir.

bir doktorun talebi üzerine erken doğum; Annenin hayatının risk altında olduğu durumlarda bebek ne olursa olsun erken doğum yapılır. Anne yapay doğum veya sezaryen ile doğum yapar. Bu durumlar genellikle fetüsün anne karnında kalma riski altındayken ortaya çıkar. Anne ve/veya bebek için bir risk durumu varsa doktorun talebi üzerine doğum tarihi verilebilir. Özetle preterm doğuma erken doğum denir. Erken doğan bebeğe prematüre bebek denir. 36. gebelik haftası bitmeden yapılan doğumlara erken doğum denir. Erken doğum birçok nedenden dolayı gerçekleşebilir. Sigara içmek bile erken doğumlara ve doğum kusurlarına neden olabilir.

İki tür erken doğum vardır. Birincisi doktor istemi üzerine erken doğum, diğeri ise spontan erken doğumdur. Annenin durumuna göre doktor hamileliği erken sonlandırabilir. Prematüre olma olasılığı bazen tıbbi gözetim altında tespit edilse de bazı durumlarda belirgin değildir. Prematüre bir bebek hayati organlarını biraz daha zorlaştırabilir, ancak yapabilirse kolayca hayata tutunabilir. Prematüre bebekler de durumlarına göre yenidoğan yoğun bakım ünitesine alınmaktadır.