Gebelikte Şeker Yükleme Testinin Önemi

Günümüzde en sık görülen hastalıklar obezite ve bir endokrin hastalığı olan diyabettir, bu nedenle gebelikte egzersiz testleri yaptırmak daha önemlidir.Hamileler gebelik öncesi şeker hastası olabilirler. Önceden teşhis edilmesi gerekiyor. Bu durumda aile öyküsü olan veya obezite veya polikistik over sendromu gibi risk faktörleri olan hastalarda diyabet testi yapılmalıdır. Hamile anneler için jinekologlar, hamileliğin Haziran ayında bir glikoz tolerans testi yaparlar. Bu test çok basittir ve hamilelik sırasında yapılmalıdır. Anne adayları 50 gr şeker içer ve 1 saat sonra kan şekeri ölçülür. İşlem genellikle gebeliğin 24-28. haftaları arasında yapılır. Bu testin sonucu 140 mg/dL’nin altında ise problem yoktur. Sonuç bu göstergenin üzerindeyse, anne adayının gestasyonel diyabet veya glukoz intoleransı vardır. Bazı gebelerde gebeliğin sonuna kadar sürerken bazılarında ise kalıcı hale gelir. Ancak genellikle hamilelikten sonra kaybolur. Gestasyonel diyabet, normal diyabete göre annenin iç organları için çok fazla risk oluşturmaz. Ancak bebeği ve gelişimini etkileyebilir, bu nedenle annenin beslenmesine biraz dikkat etmesi gerekir. Anne adayı beslenmeye ve günlük aktivitelere ağırlık vermeli ve stresten uzak durmalıdır.

Gebe kadınlara gestasyonel diyabet teşhisi konulursa, bazıları huzursuzluk, kilo kaybı veya alımı, hızlı açlık, aşırı yeme, aşırı susama ve yorgunluk gibi bazı semptomlar yaşayabilirler. Hamile kadınlar bu belirtileri kendileri fark ederlerse hamilelik dönemi ne olursa olsun doktorlarına başvurmalıdırlar. Anne adayları daha bağımsız olmalı ve hamilelik sırasındaki değişikliklere daha fazla dikkat etmelidir.
Hamilelikten önce şeker hastalığınız varsa, anne adaylarının kan şekeri düzeylerini kontrol etmeleri daha zordur. Bu durumda bir endokrinolog harekete geçmeli, anne adayları 24-28 hafta arasında şeker yükleme testi önermekten çekinmemelidir. Testten önce 50 gr. Glikoz içerlerse 1 saat sonra kan şekerlerini kontrol ederler.Burada çok az şeker tüketimi vardır.Günlük hayatlarında çok fazla şeker tüketirler.Kek, kek ve kola ile bile, içtiklerinden daha fazla şeker alırlar. Bu nedenle bu testte yanlış bilgiden uzak durmaları gerekir.

Gestasyonel diyabetli veya önceden var olan diyabetli hamile kadınlarda kan şekeri seviyeleri ne kadar stabil olursa, bebekte diyabet gelişme riski o kadar düşük olur. Çocuklar aşırı büyüme, hidrosefali, kalp kusurları, yavaş akciğer gelişimi gibi doğuştan gelen hastalıklardan korunacak ve bu sayede birçok çocuk diyabetsiz doğacak.