Hamilelik Döneminde Beslenme

Hamilelikte beslenme çok önemli bir konudur. Sadece hamileliği rahatlatmakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı bir bebek doğurmanızı da sağlar. Hamilelik sırasında doğru beslenmek doğum sırasında da sizi mutlu edecektir. Hamileliğinizin hangi ayında olursanız olun, yeterli ve dengeli beslenme bebeğinizin gelişiminde çok önemli rol oynar.

Hamilelik sırasında aldığınız tüm vitamin, mineral ve demir takviyeleri bebeğinizin doğumdan sonra sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Çok fazla yemek yemek sadece kalori artışına ve kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle dengeli ve doğru beslenme en önemlisidir. Bu dönemde uzman tavsiyesi alabilirseniz, hamilelikte ihtiyacımız olan tüm vitaminleri yiyeceklerden kolayca alabilirsiniz. Günlük beslenmenizi planlarken sebze, meyve, balık, et, yumurta, süt ve süt ürünleri bu konuda size çok yardımcı olacaktır. Hamilelikte öğün sayısı en az 5 olmalıdır. Azar azar beslenmelidir.

Ayrıca lif alımı çok dikkatli yapılmalıdır aksi takdirde gebelikte düşük lif alımı kabızlık gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, lif açısından zengin besinler hamile bir kadının diyetine altın standart olarak dahil edilmelidir. Bu yiyeceklere örnek olarak bezelye, portakal, havuç, mercimek, nohut vb. verilebilir. sınıflandırılabilir. Dikkate alınması gereken bir diğer husus da, yeterli su alımının kabızlık riskini azaltabileceği ve kabızlığı önleyebileceğidir. Ancak su içmek sizi idrar yolu enfeksiyonları ve erken doğum gibi birçok sorundan koruyabilir. Hamilelikte besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir. Gıdalarla alınamayan vitaminleri doktorunuza danıştıktan sonra alabilirsiniz.

Tüketimin ortasında işlenmemiş çiğ gıdalardan uzak durulmalıdır. Sindirim sisteminde rahatsızlık yaratırlar ve bazı parazitlerin bulaşmasını sağlarlar. Hamilelikte beslenmenin bir diğer önemli yönü de sıvı alımıdır. Sıvılar arasında su ve süt en önemlileridir. Suyun cildi nemlendirme ve güzelleştirme gibi faydaları vardır. Süt içmek de önemlidir. Protein ve kalsiyum ihtiyacınızı karşılayarak sizin ve bebeğinizin kemik gelişimine yardımcı olacaktır. Gebelikte demir ihtiyacı çok önemli bir faktördür. Demir ihtiyacınızı et, sakatat ve ıspanak, pekmez, susam gibi hayvansal ürünlerden karşılayabilirsiniz. Gıdalardan da elde edilebilir.

Gebelik beslenmesinin planlanmasındaki temel amaç, anne ve çocuğun sağlığını korumak, çocuğun sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlamaktır. Konuyu özetlemek gerekirse, hamilelik döneminde anne adaylarının doğru beslenme ve sağlıklı beslenme uygulamaları oldukça önemlidir. Anne adayları düzenli ve dengeli beslenmelidir. Sağlıksız veya fazla yiyeceklerden uzak durmalıdırlar. Tüm vitaminler, mineraller ve besinler yeterli miktarda tüketilmelidir. Annenin yanlış ve düzensiz beslenmesi gebelik ve bebek için sorunlara neden olur. Bu nedenle hamilelerin beslenmesi çok önemlidir. Yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmalıdırlar. Düzenli beslenmeleri ve kötü alışkanlıklardan kurtulmaları gerekir.