Hamilelikte diş bakımı elbette dikkat edilmesi gereken bir konudur ancak hamileler buna gereken özeni göstermezler, bu da hamilelik sırasında komplikasyonlara yol açabilir. Hamilelikte dişlerle ilgili nesiller boyu süren bir atasözü vardır: “Her çocuk annesinin dişlerinden birini çalar.” aranan Aslında bunun tamamen doğru olmadığını düşünebilirsiniz ama ne yazık ki bu ifade diş bakımının yetersiz kaldığı durumlarda defalarca kanıtlanmıştır. Hamilelik sırasında bebek ihtiyacı olan kalsiyumu anneden alır, bu nedenle düzenli alınmadığı takdirde yeterli kalsiyum olmayabilir. Bu durumda kalsiyum yetersiz olduğunda annenin kemikleri ve dişleri girer ve çocuğun kalsiyum ihtiyacını karşılar. Anne hamilelik döneminde iyi beslenir ve yeterli ağız bakımı alırsa bu dönemde diş sorunları yaşamaz. Diş çürüğünün bir diğer nedeni de aşırı şeker tüketimi ve dengesiz beslenmedir. Anne tatlı yediğinde ve dişlerini fırçalamadığında diş çürüğü ve diş eti sorunları ortaya çıkar. Anne adayları hamilelik döneminde A, C, D vitaminleri, kalsiyum ve fosfordan zengin besinler tüketir ve dişlerine özen gösterirlerse dişlerinde problem olmaz. Bu destek, hamileliği desteklemek için sağlanan vitaminler ve kalsiyum-magnezyum içeriği ile sağlanmaktadır.
Hamileliğin ilk 3 ayında anneye diş tedavisi önerilmemektedir. Çünkü ilk 3 ay anne karnındaki cenin organlarının gelişme dönemidir. Ayrıca düşük yapma riski yüksek bir işlemdir. Bu nedenle ilk trimesterde anneye tedavi uygulanmaz, aksi halde zorlanmadıkça tercih edilmez. Hamilelik sırasında annenin günlük kalsiyum ihtiyacı 1200-1500 mg’dır. Bir annenin beslenmesi ve kalsiyum alımı dişlerini fırçalaması kadar önemlidir. Hamile bir annenin her yemekten sonra dişlerini fırçalaması diğer kadınlara göre daha önemlidir. Anne ihtiyacı olan kalsiyumu her gün alırsa dişleri sağlıklı olacaktır. Tahıllar, süt ve süt ürünleri, yumurta, ıspanak, balık vb. Kalsiyum açısından zengin besinler. yemek sayar. Ayrıca kuru meyve ve karamel gibi tatlı yiyeceklerden de uzak durmalısınız.
Hamilelik doğumdan önce planlanmışsa, anne adayları hamilelik sırasında diş tedavisine ara vermemeli ve düzenli olarak yapılmalıdır. Bu karşılanırsa gebeliğin ilk 3 ayında diş tedavisine gerek yoktur. Ancak dolgu, diş eti tedavisi, kanal tedavisi hatta çekim gibi birçok diş tedavisi türü için B grubu antibiyotikler kullanılabilir ve lokal anestezi ile tedavi tamamlanabilir.
Aksi takdirde enfeksiyon kaynağı olan diş hastalığı nedeniyle annenin yaşam kalitesi bozulacak, ağız sağlığının kötü olması nedeniyle annenin yaşam kalitesi bozulacak ve hastalık nedeniyle anne sağlıklı beslenemeyecektir. çocuğa daha çok zarar verir. Anne, diş ve ağız sağlığı üzerinde iyi bir etkiye sahip olabilir ve günlük beslenme sağlayabilir.
Annenin hamilelik döneminde reçete ettiği kalsiyum, A, C ve D vitaminleri sadece diş sağlığına fayda sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda anneye de büyük ölçüde destek olacaktır.