Ramazan ve Gebelik – Hamileler Oruç Tutabilir mi?

Hamilelikte dikkat ettiğimiz konulardan biri de beslenme ve sıvı alımıdır. Hamileler için sık sık yemek yemenin ve günde en az 3 litre su içmenin önemi göz ardı edilmemelidir. Gebelerde besin ve sıvı eksikliği erken doğuma neden olabilir, bu nedenle beslenmeye büyük önem veriyoruz. Beslenme yetersizliklerine bağlı olarak ortaya çıkabilecek bir diğer sorun da kan şekerinin hızlı düşme riskidir. Oruçluyken yemek ve su içememek mide bulantısı, kusma, mide ekşimesi, kabızlık gibi şikayetlere yol açabilir.
Riskli gebelerin oruç tutması diğer gebelere göre daha sakıncalıdır. Hamilelik döneminde oruç tutmak isteyen hamileler, doktor tavsiyelerine uymalı ve doktor uygun görürse oruç tutmalıdır.

Ramazan ayı doğumdan önceki döneme denk gelirse dinimize göre haram olan oruç tutmaz. Emzirme döneminde oruç tutmak anne sütünün miktarını ve kalitesini azaltabilir, bu nedenle bebeğinizin beslenme ihtiyaçlarını karşılamadığınızı düşünüyorsanız, oruç tutup tutmamaya karar vermek için doktorunuza danışın. .

Hamilelikte oruç tutuyorsanız şekerden uzak durmalı ve dengeli beslenmelisiniz. Tatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçının ve protein alımına ve mevsim meyve ve sebzelerine odaklanın. Emzirme dönemi kalorisi yüksek olduğu için hazır meyve suları kullanmak yerine meyveler, kekler ve tam tahıllı ekmekler kullanabilirsiniz. Özellikle emziriyorsanız 3 litre su içmeyi unutmayın.

Ramazan ayında oruç tutamamanın sebeplerinden biri de hamilelik veya emzirmedir. Bebeğine zarar verme endişesi taşıyan hamile anneler oruç tutmayabilir. Hamile kadınlar hasta kategorisine giriyor, bu yüzden oruç tutmama hakkı veriliyor. Anne ve bebek huzurlu ve rahat ise, doktor uygun görürse oruç tutmasında bir sakınca yoktur. Tutulamayan oruçlar sonradan kaza edilebilir.