Tüp Bebek

Tüp Bebek Tedavisi (IVF) Nedir ?

Çiftlerin, 1 yıl boyunca düzenli ve korumasız olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik sonucu sağlayamaması durumuna infertilite yani kısırlık denilir. Anne adayının yaşının 35’ten küçük olması durumunda bekleme süresi 1 yıl kadardır. Anne adayının yaşının 35’ten büyük olması durumunda ise bekleme süresi 6 aya kadar düşülür. Üremeyle ilgili çeşitli problemleri (Enfeksiyon, tüplerdeki tıkanıklıklar, ileri yaş, obezite, sperm sayısının azlığı ve kalitesindeki düşüklük, sebebi bilinmeyen kısırlık, metabolizmal ve hormonal bozukluk) bulunan bireylerin çocuk sahibi olmasını sağlayan yöntemlerden biri ve en etkili yöntemi tüp bebektir. Çiftlerimize kısırlık durumuna bağlı kontrollerini yaptırmaları önerilir.

Üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinden biri olan tüp bebek tedavisi, yaklaşık 8/10 gün sürmektedir.  Anne adayından çeşitli ilaç tedavisi ile büyütülen yumurtaların toplanması ve baba adayından sperm hücrelerinin alınmasıyla başlar ve laboratuvar ortamında döllenmesi beklenir.

Elde edilen embriyonun kalitesi alanında uzman embriyologlar tarafından takip edilir ve tedaviyi uygulan hekim ile iş birliği içinde bulunarak 3 ile 5 gün arasında anne adayının rahmine yerleştirilir ve 10 gün sonrasında yapılan BHCG kan tahlili ile çocuk sahibi olmayı bekleyen çiftimize güzel haberler verilir. Anne adayına her yaşta bu tedavi uygulanabiliyor olsa da menopoz dönemine yakın olunan süreçte başarı oranının azaldığı ihtimali her zaman göz önünde bulunmalıdır. Yazının Devamı için Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç’ın internet adresiniz ziyaret edebilirsiniz. https://sevtaphamdemir.com/infertilite-ve-tup-bebek-tedavisi/